27050 Γλύφα - Αρκούδι, Ελλάς

Αξιοθέατα

Η Ηλεία, μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας, που συνδυάζει τις αμμώδεις παραλίες με τις άγριες πλαγιές του όρους Ερύμανθος, έχει πλούσια ιστορία, πολλά αξιοθέατα και εγγυάται πολλές συγκινήσεις.
 

Η Λίμνη Καϊάφα
 
Δίπλα στο κύμα, 25 χλμ από τον Πύργο, βρίσκεται η γαλήνια λίμνη Καϊάφα, που αδειάζει τα νερά της στη θάλασσα. Γνωστή για τις ιαματικές πηγές της,  όπου το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ, δέχεται πολλούς επισκέπτες  που επιθυμούν να θεραπεύσουν παθήσεις των αρθρώσεων και του αναπνευστικού.
 
 
 
Κάστρο Χλεμούτσι (8 χλμ. από την Γλύφα)
 
Το Κάστρο Clermont, γνωστό ως Κάστρο Χλεμούτσι, κατασκευάστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα από τον Γοδεφρείδο Β' Βιλλεαρδουίνο και βρίσκεται στην κορυφή λόφου ύψους 220 μέτρων, κοντά στο χωριό Κάστρο. Αργότερα, πήρε την ονομασία Tornese, επειδή θεωρήθηκε πως σε αυτό βρισκόταν το περίφημο φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνέσιων νομισμάτων
 
Το κάστρο αποτελεί υπόδειγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και προσφέρει πανοραμική θέα προς τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη, τη Λευκάδα και -από την ανατολική πλευρά, σε ολόκληρη την πεδιάδα της Ηλείας. 
 
 
Λουτρά Κυλλήνης
 
Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο, βρίσκονται τα Λουτρά Κυλλήνης, μια από τις αρχαιότερες, αρτιότερες και πλέον σύγχρονες λουτροπόλεις ιαματικών πηγών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους και είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού και της λάσπης που προέρχεται από θειούχο πηγή σε αναπνευστικές, ρευματικές, δερματικές ή άλλες παθήσεις.
 
Στα Λουτρά Κυλλήνης, μέσα σε φυσικό δάσος με πυκνή βλάστηση, λειτουργεί σήμερα ένα υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο, που επισκέπτονται για λόγους υγείας χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί μόνο την θερινή περίοδο από 1/6-30/10.
 
 
 
 
Μεσαιωνική Γλαρέντζα
 
Η σημαντική και οχυρωμένη πόλη Γλαρέντζα  χτίστηκε από τους Βιλεαρδουίνους  τον 13ο αιώνα.
 
Στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας αποτέλεσε σημαντικό λιμάνι της Πελοποννήσου. 
 
 
 
 
Παναγία η Βλαχέρνα (18,3 χλμ. από την Γλύφα)
 
Το γυναικείο ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας βρίσκεται στον οικισμό της Κάτω Παναγιάς.
 
Η Μονή της Παναγίας, με πολλές αξιόλογες τοιχογραφίες, αλλά και την εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας, έχει πάρει το όνομά της από την ονομαστή Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 12ου αι. περίπου για να ολοκληρωθεί αργότερα από τους Φράγκους.
 
Το μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
 
 
 
Το Μοναστήρι Παναγίας της Ελεούσας (2,5 χλμ από το ξενοδοχείο)
 
Κοντά στο χωριό Λυγιά και μέσα σε ένα βαθύ καταπράσινο φαράγγι βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας.
 
Δίπλα είναι μια σπηλιά με σταλακτίτες που το νερό της θεωρείται αγίασμα.
 
Κτίστηκε τον 9ο μ.Χ. αιώνα και πήρε το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε εκεί, ενώ το επίθετο Ελεούσα προήλθε από την αίτηση των κατοίκων της περιοχής για προστασία.
 
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή της Αγίας Ελεούσας αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.
 
 
Το Νησάκι της Καυκαλίδας  
«μια πινελιά μοναξιάς κι ελπίδας στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας»
 
Ο φάρος στο νησάκι της Καυκαλίδας, στο δυτικότερο σημείο της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος, λίγο πιο έξω από την Κυλλήνη προς Ζάκυνθο, με φόντο το όρος  Αίνος της Κεφαλονιάς, κατασκευάστηκε το 1906 και έχει ύψος 15 μέτρα.
 
Είναι προσβάσιμο με βάρκα.
 
Λαογραφικό Μουσείο Βαρθολομιού (8 χλμ από την Γλύφα)
Το Λαογραφικό Μουσείο Βαρθολομιού στεγάζει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή, στην οποία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, κεντήματα, υφαντά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργαλεία και παραδοσιακές φορεσιές.
 
Αρχαία Ολυμπία  (68 χλμ από την Γλύφα)
      
 
Η Ολυμπία, ήταν το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, Πατέρα των Θεών και των ανθρώπων και τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Η έναρξη της διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων τοποθετείται γύρω στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.
 
Στην Ολυμπία βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
 
Επισκεφθείτε τον Ναό του Δία, τον Ναό της Ήρας, το αρχαίο Στάδιο, το αρχαίο Γυμνάσιο και περιηγηθείτε σε όλους τους χώρους, όπου γίνονταν οι προπονήσεις, και οι αγώνες των αθλητών.
 
Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Ολυμπίας λειτουργούν καθημερινά, από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ.
 
 
Το Δάσος Φολόης – Κάπελης (87 χλμ από Γλύφα)
 
Το μοναδικό, επίπεδο δάσος της Ελλάδας, έκτασης 218.000 στρεμμάτων, αποτελείται από σπερμοφυή βελανιδιά και είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω της σπουδαιότητας του, η οποία εκτιμάται από την αρχαιότητα.
 
Βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία στα σύνορα Αρκαδίας Αχαΐας στους ΝΔ πρόποδες του όρους Ερυμάνθου.
 
 
Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της  Φιγαλείας (120 χλμ από Γλύφα)
Ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης.
 
Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.
 
Το μνημείο αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας  και το πρώτο στην Ελλάδα, που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
 

 
Δραστηριότητες
 
Η περιοχή προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για ποικιλία δραστηριοτήτων, για τους φίλους της περιπέτειας, όπως θαλάσσια σπορ (Wind-surfing, Kite-surfing, Jet ski, ψάρεμα στις τοποθεσίες Βράχος, Φουρνιά, Ανάληψη, Κεφαλόπετρα, Καυκαλίδα, Καλαφάτες, καθώς και σε άλλα μέρη προσβάσιμα με φουσκωτό σκάφος.
 
Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιασθούν μέσα από τις πολλές επιλογές για μικρού, μεσαίου και μικρού μεγέθους διαδρομές, όπως:
 
- Ο γύρος των ακτών, από την Κυλλήνη ως τα Λουτρά  και το Αρκούδι (περίπου 5 ώρες)
- Από το Νεοχώρι  στο Χαμολιό και το Κάστρο μέχρι την Ανάληψη (περίπου 2,5 ώρες)
- Από την Κάτω Παναγιά, στην Βλαχέρνα μέχρι την Ανάληψη (περίπου 2 ώρες)
 

 
Εκδρομές
 
Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, μπορείτε να οργανώσετε πολλές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, ναούς, μοναστήρια, χώρους αναψυχής και τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως:
 
- Αρχαία Ολυμπία  (περίπου 1 ώρα οδικώς)
- Αρχαία Ήλιδα - Φράγμα Πηνειού (περίπου 30 λεπτά οδικώς)
- Ναός Επικούρειου Απόλλωνα Φιγάλεια (περίπου 2 ώρες οδικώς)
- Ανδρίτσαινα (περίπου 2 ώρες οδικώς)
- Κοτύχι Στροφιλιά, βιότοποι (οδικώς - σκάφος περίπου 15 λεπτά)
- Στροφάδια (σκάφος)
- Κουρούτα - παραλία Αμαλιάδας (περίπου 30 λεπτά οδικώς, σκάφος)
- Δάσος της Φολόης (περίπου 45 λεπτά οδικώς)
- Κατάκολο - Πύργος (περίπου 35 λεπτά οδικώς ή με τον σιδηρόδρομο)
- Πάτρα (οδικώς ή με τον σιδηρόδρομο, περίπου 1 ώρα)
- Ποταμός Νέδας - Καταρράκτες (περίπου 2 ώρες οδικώς)
- Καλάβρυτα (περίπου 2 ώρες οδικώς)
 
Εκδρομές στα νησιά του Ιονίου
Το λιμάνι της Κυλλήνης ( 18,5 χλμ. Από το ξενοδοχείο),  συνδέει την Πελοπόννησο με τα νησιά του Ιονίου Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά με πολλά ακτοπλοϊκά δρομολόγια ημερησίως: για την Ζάκυνθο, το ταξίδι διαρκεί μόλις 45 λεπτά, ενώ για τον Πόρο της Κεφαλλονιάς μιάμιση ώρα.  
 
Πολιτιστικές εκδηλώσεις/ διασκέδαση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το καλοκαίρι τα Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, και Αρχαίας Ήλιδας με αξιόλογες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Στο τουριστικό χωριό Κάστρο Κυλλήνης θα βρείτε γραφικές ταβέρνες & πολλά μοντέρνα μπαράκια και καφετέριες για διασκέδαση και ψυχαγωγία.  

 


 
Πληροφορίες 
 
Η Γλύφα απέχει 308,5 χλμ από την Αθήνα και 8 χλμ από το Βαρθολομιό.
 
Το ΚΤΕΛ πραγματοποιεί από και προς Γλύφα και Βαρθολομιό πολλά δρομολόγια.
 
Η Γλύφα και το Βαρθολομιό επικοινωνούν μέσω ΚΤΕΛ με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ηλείας.
 
ΚΤΕΛ Αμαλιάδας:    +30 2622 0 28892
 
ΚΤΕΛ Γαστούνης :   + 30 26230 35115
 
Λιμεναρχείο Κυλλήνης : + 30 26230 92211
 
Λιμεναρχείο Πάτρας : +30 2610 341002
 
Αεροδρόμιο Αράξου : +30 26930 23598 (55 χλμ. Από την Γλύφα)
 
Ταξί :+30 41500  

 

τα νέα μας ...στο email σας!